Pysytään pystyssä

Syksy alkaa kääntyä kohti talvea ja ensimmäiset yöpakkaset jäädyttävät portaita ja kulkureittejä. Ensiapupoliklinikoilla talven ensimmäiset liukkaat näkyvät niin jalankulkijoiden kuin pyöräilijöiden kaatumisina. Talvi ei yllätä pelkästään autoilijoita, vaan myös kevyenliikenteen kulkijat saavat osansa liukkaudesta. Liikenneturvan tutkimuksen mukaan jopa neljä kymmenestä jalankulkijasta liukastuu talvikuukausien aikana. Tyypillisin liukastuminen tapahtuu kotiovella tai autosta ulos astuttaessa. Lämmin kengänpohja kohtaa jäätyneen pinnan, eikä kävelijä ole varautunut liukkauteen. Onneksi kaikki liukastumiset eivät johda loukkaantumisiin.

Tyypilliset liukastumisen aiheuttamat vammat syntyvät yläraajaan, kun jalankulkija ottaa kädellä vastaan kaatuessaan. Ranteen ja olkapään venähdykset ja murtumat ovat yleisiä liukastujan vammoja, kuten alaraajassa nilkan ja polven vastaavat vammat. Kaatuessaan ihmisellä on taipumus yrittää pysyä pystyssä, joten liukastumisen uhatessa jalankulkija tekee laaja-alaisia akrobaattisia liikkeitä. Vaikka kaatuminen estyisi tai on pehmeä, nämä nopeat nykäykset ja suunnanmuutokset aiheuttavat helposti selän alueen venähdysvammoja. Vakavimmat kaatumisen aiheuttamat vammat kohdistuvat pään alueelle ja vuosittain merkittävä määrä ihmisiä kuolee tai vammautuu vakavasti kaatumisen aiheuttamaan aivovammaan.

Nyrjähtäneen nivelen ensiapuna käytetään 3K:n sääntöä: kylmää, kohoa ja kompressiota, eli puristusta. Parempi olisi kuitenkin pystyä ehkäisemään liukastumiset ennakolta, joten kenkien valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Riittävät urat, leveät kantapäät ja pehmeä pohja pitävät jalankulkijan pystyssä. Liukuesteiden käyttö on kiitettävästi lisääntynyt viime vuosina ja markkinoilla on nastoilla varustettuja kenkiä. Tarkista päivän sää ennen kuin lähdet ulos ja varaa riittävästi aikaa matkantekoon.